Zlatooký chocholatý | – Exotická zvířata

Gogol patří do čeledi kachních a je považován za středně velký druh. Hmotnost dospělých mužů dosahuje 1.3 kilogramu, samic – až 900 gramů. Hmotnost ptáka závisí na ročním období a lokalitě. Délka těla je až 50 centimetrů a rozpětí křídel je 70-80. Na vodě i pod vodou se cítí velmi dobře a sebevědomě. Samec se mimochodem liší od samice opeřením, jde o jednu z nejkrásnějších kachen. Pokud stručně popíšeme jeho opeření, můžeme říci, že jeho horní část je černá a spodní část je bílá. Pravda, ještě mají malá bílá líčka. Peří je černé se zeleným nádechem, který se na slunci třpytí. Tlapky jsou středně velké, umístěné směrem dozadu a mají oranžovou barvu, zobák je černý. Barva samice je šedá se světlými tóny, se světlou spodní stranou a hnědou hlavou.
Habitat
Zlatoočka obecná má velmi široké stanoviště: lze je nalézt v Severní Americe, Evropě a Asii. Gogol žije v lesní zóně poblíž řek, jezer, nádrží a bažin. Tundra a les-tundra jsou také jejich územím. V zimě je lze nalézt v Dánsku, Baltském moři a Severním moři. Žijí také na teplých březích Velké Británie a Nizozemska.
V přírodě
Zlatoočky přilétají ze zimovišť na první paseky, podzimní odlet je přátelský, v září – říjnu. Hnízdí v převážně jehličnatých lesích poblíž různých nepříliš hlubokých nádrží a bažin. Jejich hnízda se nacházejí v dutinách stromů, a proto se těmto ptákům také říká „dutí ptáci“.
Kromě toho si tyto kachny nedělají své vlastní domovy, pouze nacházejí prázdné prohlubně. Mezi kachnami jsou nejoblíbenější volně stojící stromy, které mají kolem sebe hodně volného prostoru, spíše než houštiny. Existují případy, kdy se zlatoočky usazují v „zajících“ dírách nebo dutých pahýlech, ale jsou velmi vzácné. Vzhledem k tomu, že tato vlastnost často ztěžuje nalezení hnízdiště, jsou tito ptáci poměrně agresivní povahy a mohou na okupovaném území zaútočit na vetřelce.
Výživová strava se neliší od stravy ostatních ptáků z čeledi kachních. Dává se přednost živočišné potravě před rostlinnou potravou.
Zlatoočka se živí především malými rybami a různým hmyzem žijícím ve vodních plochách. Nepohrdnou ani měkkýši, korýši, žábami, pulci, dalšími drobnými bezobratlími a také larvami hmyzu. Rostlinnou potravou je konzumace řas a jejich kořenů, různých oddenků zaplavených obilovin a zrn a také jejich semen. Pták se často musí za potravou potápět do samých hlubin, ale dělá to snadno, protože je to potápěč, a proto se volně pohybuje jak na hladině, tak pod ní.
Reprodukce
Nejčastěji se páry vytvářejí v zimě a zlatoočka obecná přilétá na hnízdiště na jaře jako již vytvořený pár. Po příletu páru začnou ptáčci hrátky, kterými se snaží potěšit své vyvolené, a teprve poté dojde k páření. Pták si vybírá hnízdo v dutinách stromů. Hnízdo si nedělají sami, ale vybírají si prázdnou dutinu. Takových míst není mnoho, a tak si samice svá hnízda pamatují a pak se v nich neustále usazují. Samice snáší 4 až 20 vajec, což je považováno za hodně, a okamžitě na ně sedí, nejčastěji tam v tuto chvíli již není; Mláďata se narodí 30 dní. Překvapivé je, že mláďata potřebují jen velmi málo času, aby se vzpamatovali, sebrala odvahu a skočila z hnízda na zem, nezpůsobují si žádnou škodu. Úkolem samice je dovést je k jezírku a naučit je, jak si získávat potravu pro sebe. Za pár dní se budou moci dokonce potápět pod vodou. Po 2 měsících jsou kuřata schopna létat a žít nezávislý život.
Gogol žije ve svém přirozeném prostředí asi 14 let.
Tito ptáci vyžadují hluboký bazén, ale nejlepší možností je nádrž (rybník). Rostlinnou potravou je konzumace řas a jejich kořenů, různých oddenků zaplavených obilovin a zrn a také jejich semen. V jídelníčku zlatoočka by měli být měkkýši, šneci, nymfy, žížaly a pijavice. Krmivo bohaté na bílkoviny je pro zvířata důležité v období rozmnožování. Při krmení jedí dospělé samice téměř pouze živočišnou potravu.

Biotop zlatého oka (bucephala clangula) Zabírá většinu lesní zóny Severní Ameriky, Evropy a Asie. Vzhled této kachny je poměrně specifický: má kompaktní kulaté tělo, velkou hlavu a krátký tenký krk. Díky kontrastní barvě peří nelze zlatookou kachnu zaměnit s žádnou jinou: samec má jasně bílou hruď a boky, bílé zrcátko na křídle a černou hlavu s velkými bílými skvrnami poblíž zobáku, které jsou jasně viditelné i z dálky. Samice je šedá, břicho má bílé a hnědou hlavu od těla oddělenou bílým límcem. Zlatooká kachna létá velmi rychle a za letu se objevuje další charakteristický rys: křídla této malé kachny vydávají vysoký zvonivý pískot.
Jídlo
Gogol Patří k tzv. potápěčským kachnám. A skutečně, potápí se skvěle (do hloubky až 4 metrů) a potravu si obvykle bere ze dna nádrže. Jedná se o téměř výhradně masožravou kachnu, základem jejího jídelníčku je vodní hmyz a jeho larvy, měkkýši, korýši, červi a někdy i malé ryby, ale rostlinná potrava se v jejich žaludcích téměř nikdy nenachází.
Život
Oblíbeným prostředím zlatooké kachny jsou klidné tajgové řeky a jezera se zalesněnými břehy. Na jaře tyto kachny přilétají velmi brzy, kdy jsou nádrže ještě pokryté ledem a objevují se pouze první rozmrzlé skvrny. V různých částech areálu rozšíření k tomu dochází od března do května. Páry zlatooké kachny se zpravidla tvoří během zimování. Brzy po příletu začínají pářící projevy. Samec roztáhne ocas, zakloní hlavu a pak s ostrým, specifickým výkřikem ji hodí dopředu a nahoru, čímž tlapkami zvedne oblaka stříkající vody.
Podzimní migrace zlatooček začíná v září a končí v polovině října. Zimu tráví v jižnějších částech svého areálu rozšíření na pobřeží moří bez ledu nebo velkých vnitrozemských vodních ploch. Na některých místech je tato kachna stále velmi početná a stále je intenzivně lovena.
Reprodukce
Zlatoočka hnízdí téměř výhradně v dutinách stromů. Najít strom s dutinou vhodné velikosti však není tak snadné – koneckonců, zlatoočka sama si ji nedokáže vytvořit a musí hledat buď velmi staré stromy, nebo používat dutiny vyhloubené datly. V přírodě je to velká vzácnost, takže samice hnízdí ve stejných dutinách po mnoho let a dokonce je „předávají“ svým dcerám. Lidé, kteří chtějí zlatoočky přilákat do přírodních rezervací, pro ně věší speciální domečky – zlatoočky, podobné velmi velkým ptačím budkám, a zlatoočky je s velkým potěšením obsazují. Právě s nedostatkem hnízdišť je s největší pravděpodobností spojena vysoká agresivita tohoto druhu. Brzy po příletu obsazují hnízdní území páry zlatooček: samice se tam živí a samec zuřivě odhání všechny ostatní zlatoočky, které se objeví. Poté, co samice začne hnízdit, agresivita samců klesá a ti pak odlétají z hnízdišť, aby se svlékli. Nyní veškerá péče o ochranu území padá na samici a ta se s ní úspěšně vyrovnává. Čas od času zlatooká vylétá z dutiny, aby se nakrmila, a neméně agresivně než samec vyhání ze svého území všechny nově příchozí, a často nejen zlatooké, ale i kachny jiných druhů.
Počet vajec ve snůšce zlatooké chocholatky se pohybuje od 4 do 14, ale někdy jich v jedné dutině najdete až 20 – to se stává, když tam nakladou vajíčka dvě samice najednou. Vejce zlatooké chocholatky jsou velká, nazelenalé barvy, samice je inkubuje 30 dní. Mláďata se líhnou poměrně rychle, během 2–3 hodin. Sotva se vynoří a několik hodin oschnou, drobní zlatoočci na zavolání matky směle vyskakují z dutiny. Jsou tak malí a lehkí, že bezpečně přistanou na zemi nebo ve vodě i z velké výšky. Matka je okamžitě vede k rybníku, kde zůstanou nejméně několik dní. Velmi malá mláďata se ještě neumí potápět a sbírat hmyz z hladiny vody. Ale po několika dnech se perfektně potápějí a dokážou pod vodou zůstat 1,5–2 minuty. Mladí zlatoočci rostou pomalu, teprve ve věku jednoho měsíce je jejich péřový oděv nahrazen peřím a 48. den jsou schopni letu.