Zpravy

Víte, co jedí divočáci?

Divoká prasata (kanci) získávají většinu potravy v zemi. V tomto případě je silnou zbraní dlouhý čumák, na jehož konci je velmi pohyblivý čumák. Ne nadarmo jsme použili slovo „mocný“: při hledání potravy s ním zvíře orá nejen podestýlku spadaného listí, ale také horní vrstvy půdy a v případě potřeby může kopat docela hluboko. díry. Čím se živí divočáci, jaká pochoutka je pro ně nejvýhodnější? Podívejme se na tuto problematiku podrobněji.

Zeleninové pokrmy

Nejprve si povíme, co jedí „vegetariánští kanci“. Strava divokých prasat je poměrně široká a závisí především na prostředí, kde se zvířata nacházejí. V lesním pásmu tvoří základ stravy plody a semena rostlin, mechy, lišejníky, houby a ořechy. Prasata nepohrdají lesními plody, ale oblíbenou pochoutkou kanců jsou žaludy. V říčních oblastech a záplavových oblastech divoká prasata dychtivě jedí sladké, škrobovité oddenky orobince, hrabou písečné duny při hledání prchavých cibulí a na konci léta s velkým potěšením jedí příjemně chutnající bobule ledku.

V lesostepní zóně divočák rád navštěvuje pole s plodinami obilnin, zeleniny nebo melounů. Pokud zemědělec nezasáhne včas, mohou mu zvířata zcela zničit úrodu.

Čtěte také: Plenky pro štěňata a dospělé psy: účel, typy a kritéria výběru

Pokud jsou divočáci chováni v zajetí, jejich strava je založena na krmných směsích a koncentrátech. Domestikovaná zvířata jedí téměř vše. Stejně jako domácí prasata, i divočáci mohou jíst jakýkoli odpad ze zahrady a stolu majitele. Jedno dospělé divoké prase sní až 5 kg krmiva denně. Veškerý potravinový odpad proto putuje do jejich krmítka. Mohou být krmeni zeleninovou a ovocnou slupkou, natě rostlin, čerstvě posekanou trávou a senem. Jako krmivo se používají jakékoli obiloviny (pšenice, oves, žito, ječmen), luštěniny (hrášek, fazole).

Jedlíky masa

Navzdory hojnosti rostlinné potravy se mezi prasaty nevyskytují žádní čistí vegetariáni. S velkým potěšením konzumují různá živočišná krmiva. Pojďme zjistit, co jedí predátoři divočáků. Často můžete vidět, jak tato zvířata ničí osady pískomilů a dalších hlodavců. Kanec se však tímto neomezuje a může se chovat jako skutečný predátor. V zimě tedy nevynechá příležitost a pronásleduje ondatry, které vylezly na led. Kromě toho kanec nepohrdne ani zajícem, který spadl do pasti nebo smyčky. Prasata loví zraněná zvířata obzvláště vášnivě, zde je lze dokonce srovnat s loveckými psy. Například divočák, který najde stopu zraněného bažanta, ho rychle dožene a sní. Existují případy, kdy prasata napadla i mladé srnce a berany, kteří v chamtivosti neodolávají lesním sanitářům – vlkům. Tento kopytní dravec si dobře uvědomuje místa, kde může získat maso. Během období rozmnožování koloniálních ptáků tak divoká prasata sbírají mláďata volavek, havranů a kormoránů, která vypadla z hnízda. Zvláštní pochoutkou jsou pro ně kobylky. Koncem července, kdy se kobylky pohybují v obrovských hejnech a zabírají pás široký až několik set metrů a tlustý až 10 cm, se divoká prasata shromažďují v místě, kde se hmyz koncentruje, a pronásledují ho v celých stádech, přičemž škůdce požírají ve velkém množství. Chňapavé zvuky prasat jsou slyšet na obrovské vzdálenosti.

Kančí jídlo

Kanec není žádný gurmán ani vybíravý jedlík. Živí se jakoukoli potravou, kterou najde. Čím je to uspokojivější, tím menší je plocha území, kterou divočáci v lese potřebují k životu a získávání potravy. Milují bobule, ovoce, žaludy, kořínky, hmyz, malá zvířata a kuřátka. Mohou vesele hodovat na jedovatých hadech – jejich jed není pro divočáka děsivý. Ve stravě zvířat převládá rostlinná strava.

Přečtěte si více
Je možné na podzim nalít základ v dešti? | GK SLAVYANE

Strava kance závisí na ročním období: na jaře – mladé zelené a kořeny; v létě – bobule, listy, tráva. Na podzim divočák žere ovoce, houby, ořechy a semena. A v zimě se spokojí s mechy, lišejníky a větvemi.

V lese divočák loví drobnou zvěř, kořínky a část hmyzu získává rytím tesáků do země, které mohou dosahovat délky až 22 centimetrů.

Kanec cítí potravu na vzdálenost větší než pět kilometrů a v hloubce více než 25 metrů. Lidé si všimli úžasné schopnosti těchto zvířat rychle najít jídlo a začali je používat k hledání drahých hub – lanýžů.

Často rybáři najdou své sítě prázdné po návštěvě divočáka.

V extrémních případech může zvíře sníst svého příbuzného, ​​pokud je mrtvý nebo zraněný.

Kanec potřebuje 3–6 kilogramů potravy denně. Přes léto zvíře přibere deset až patnáct kilogramů tuku. To mu pomáhá přežít zimu.

Zloději cizích rezerv

Nyní se podíváme na to, čím se živí divočáci. Ano, ukázalo se, že takoví lidé jsou. Faktem je, že divoká prasata jsou známá tím, že ničí chýše ondatry. To se dá velmi snadno vysvětlit, protože v norcích tohoto zvířete se hromadí celá hromada zbytků potravy. Pižmoň si staví speciální „skladovací chýše“, ve kterých se skladují rákosové výhonky a oddenky rostlin uskladněné na zimu. Mimochodem, jedna spíž může obsahovat několik desítek kilogramů potravin. Proč by divočák nemohl přijít na návštěvu k šetrnému zvířeti?

Zásady návnady

Krmení umožňuje shromáždit divočáky na jednom místě a usnadnit tak střelbu. Lovci divočáků a myslivci osévají své pozemky pícninami, jako je topinambur, proso, brambory, řepa a kukuřice. Část úrody lze ponechat zvířatům na dokrmování na zimu. Nejlepší možností je, když je určité množství plodů v zemi, vzhledem k tomu, že je divočáci rádi z půdy sami vytahují.

Čtěte také: Balanoposthitida u psů: příznaky a léčba doma

Nejprve byste měli zjistit oblast, kde zvířata žijí: kam chodí pít, kde hnízdí, a poté zřídit stanici s návnadou. Je třeba si uvědomit, že kanec zůstává v určité oblasti, pokud je to vhodné, a ne v závislosti na podavači.

Pokud není možné zasadit, budou organizována místa pro neustálé krmení. Aby určili, jak v létě nalákat divočáka na krmítko, zařídí několik druhů zásob: zeleninu a suché krmivo. Lovci pak pozorují preference kanců. Účinnost návnady závisí na pravidelnosti jejího podávání.

Návnada na kance vypadá jednoduše a nemá žádné speciální zařízení: potrava prostě leží na zemi nebo se umístí do vykopané díry. Tento způsob návnady se používá, pokud není náchylný k erozi deštěm. Na pozemek o rozloze cca 15 hektarů je vhodné zařídit 3 až 4 krmítka i více, což bude jedině ku prospěchu.

Chcete-li návnadu, musíte vyčistit půdu, vykopat díru a zajistit pohodlný přístup. Vhodná doba pro dodání krmiva je září až říjen, protože v dřívější sezóně mohou vyklíčit a ztratit cenné látky. Objem krmiva je potřeba doplnit do března. K aktivaci silážního procesu poprvé stačí jeden vůz.

Přečtěte si více
Péče o delphinium v ​​otevřeném terénu – zahrada Antonov

Jako dočasné krmení je vhodná jakákoli paseka, do které kanci jdou hledat potravu. Pro neustálé krmení je dobré vybavit speciální místa s možností stopování a lovu. Znáte-li zvyky zvířat, můžete v blízkosti jehličnatých houštin zřídit taková místa, kde samice a selata rádi odpočívají.

Vybavené prostory jsou zásobeny zeleninou a stolním odpadem. Pokud je v oblasti rozvinutý rybolov, jsou vhodné malé druhy ryb. Rozbitá vejce se používají v drůbežích farmách stejným způsobem.

V oblastech, kde se zvířata pasou, je nutné zajistit dostupnost sladké vody. Můžete si vyhloubit umělé jezírko a v jeho blízkosti vysadit ochranné keře a stromy. Potřebné budou i mokřady, které se vytvářejí pomocí přehradních systémů.

Profesionální rybář

Strava divočáka se neomezuje pouze na rostlinnou a živočišnou potravu. Významnou část její stravy tvoří ryby. Kromě pojídání mrtvých ryb nacházejí divoká prasata různé způsoby, jak si pochutnat na cejnech nebo kaprůch, kteří se vynořili, aby se třeli. Zvířata v zimě číhají v rozmrzlých oblastech na mělkých místech na hřady.

Díky rozvinutému rybářskému průmyslu divočáci nejen využívají odpad, ale také „pomáhají“ rybářům kontrolovat instalované rybářské vybavení. Starý zkušený divočák tak dokáže prozkoumat místa, kde jsou instalovány větrací sítě, kotce a sítě, takže úlovek často vezme dříve než majitel rybářského vybavení. Tato obrovská zvířata dokážou obratně plavat k větrací síti, trhat síť kly a po vystrčení dlouhého čenichu dovnitř s velkým potěšením a hlasitým chrochtáním spolknout její obsah. Poté, co se divočák nasytí čerstvými rybami, odchází si odpočinout do doupěte. Denně sbírá svou „úrodu“ a je nemožné ho odnaučit. Rybáři často musí zvířeti zanechat poctu: podél jeho trasy nechávat návnadu, se kterou může být zvíře docela spokojené a rybářského vybavení se nedotkne.

Několik tipů

Krmné stanice nelze zřídit v blízkosti pasoucích se zvířat. Pokud se divočáci potulují v blízkosti zemědělských plodin, můžete zachránit sklizeň tím, že podél jejich cesty zasadíte několik pruhů řepky, topinamburu a kukuřice, v závislosti na typu klimatu. Nejúčinnější možností je zasadit jednotlivá cílová pole daleko od hlavních.

V oblasti návnady nelze střílet. Za tímto účelem je uspořádáno samostatné posezení. Je zakázáno mířit na nejasné vrstevnice, které se později ukážou jako ztracení turisté nebo odpočívající lesníci.

Pokud vám neustále se pohybující cíl neumožňuje provést přesnou střelu, doporučuje se zapískat a kanec se pak postaví na zadní a na několik sekund zmrzne.

Pokud použijete jako návnadu slaný liz, přiláká další zvířata, zpravidla jeleny, losy a srny. Při návštěvě míst s návnadou se sekáček na trofeje zpravidla ukazuje jako poslední, i když je spárován s prasetem, na což se musí lovec zaměřit.

Na lov byste neměli chodit bez zbraně a sami, vzhledem k tomu, že divočák je dravé zvíře a brání se až do posledního dechu. Bez psů ve tmě nemůžete honit zraněná zvířata.

Přečtěte si více
Jak vyrobit panely SIP vlastníma rukama - pokyny krok za krokem, materiály a nástroje

Čím se živí divočák v zimě?

Chladné období je pro divoká prasata nejtěžším obdobím, protože pod ledem a sněhem je velmi obtížné hledat potravu a ještě obtížnější ji získat. Ve zvláště zasněžených zimách je pro divočáky obtížné se i pohybovat. Nejhorší je pro ně ledová krusta. Zvířata si na zmrzlé krustě krvácejí nohy a hlavně z ní nemohou dostat potravu. Kromě výše popsaných způsobů získávání potravy (lov pižmoňů a rybolov v rozmrzlých oblastech) se divočáci v zimě poměrně často prohánějí do zeleninových zahrad a polí a šplhají do stohů ponechaných na senácích.

Čtěte také: Pes má průjem – co dělat doma

Potrava divočáků v létě i v zimě

V teplém období zvířata preferují potravu s vysokým obsahem bílkovin: luštěniny, zbytky jídel, ptačí vejce a živí se larvami chroustků, žížalami a hlízami rostlin. Jak přilákat divočáka v létě? K tomuto účelu se hodí nejen oblíbená zelenina zvířat, ale také silně vonící potraviny: sušenky, chipsy, sledě, kočky a psy.

V oblasti pole s pícninami je instalován přístřešek, pod kterým je rozptýleno obilí, zelenina, ovoce a pečivo. V létě jsou taková místa vhodná pro koupele s motorovou naftou, v zimě – pro instalaci solného lizu, nezbytného pro regulaci biochemických procesů v těle zvířat.

V zimě jsou migrace krátké, je nutné zajistit potravu každý den, 2-3 kg na zvíře. Produkty by měly být šťavnaté a koncentrované. V zimě stačí pár pytlů ovsa týdně a tři vědra brambor na jednotlivce.

Oves se neukládá na hromady, ale urovnává se v porcovaných vrstvách v rozestupech asi 5 metrů. Vzdálenost umožňuje pohodlné krmení mladých i dospělých jedinců současně.

Život

Toto zvíře nevidí příliš dobře, ale má dobře vyvinutý čich. Člověka cítí na vzdálenost čtyř set metrů. Silné pachy často zvíře vyplaší a naruší lov.

V podstatě divočáci žijí ve stádech. Patří mezi ně samice s potomky z předchozího roku. Dospělý kanec ho opustí a žije sám. Přichází do stáda na období páření a v této době přebírá roli vůdce. Divočáci jsou aktivní v noci, kdy vycházejí za potravou a vodními procedurami.

Přes den většinou odpočívá v bažinách nebo v rákosí, schovává se v křoví. Zvyky divočáka jsou docela zajímavé. Zvířata jsou citlivá na náhlé změny teploty. Aby se nespálili a chránili se před bodnutím hmyzem, pečlivě si celé tělo potírají blátem. Zřejmě proto je důležitou podmínkou jejich pohodlného bydlení přítomnost vodní plochy v blízkosti hnízdiště.

Kanci se snaží držet od lidí uctivou vzdálenost. Zřídka se přibližují k obydleným oblastem, ale pravidelně podnikají nájezdy na pole, kde roste kukuřice nebo oves. Zvyky divočáků se v zimě nemění. Málo se pohybuje, protože v hlubokém sněhu je pro něj obtížné.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button