Tipy

Co jedí emu? Tajemný svět emu: od stravy k jedinečným vlastnostem – Telegraph

Emu je největším ptákem Austrálie a druhým největším ptákem na světě po africkém pštrosu.

Emu a pštros mají poměrně dost společného, až na to, že patří do velké čeledi ptáků a velmi rychle překonávají velké vzdálenosti. Stejně jako pštros jsou to nelétaví ptáci, kteří jsou po celém světě velmi žádaní.

Možná vás zajímá, proč emu nelétá. Na rozdíl od většiny ptáků postrádá jejich plochý hrudník kýl, který by podpíral silné prsní svaly potřebné k letu. Proto je emu (Dromaius novaehollandiae) nelétavý pták. Dva zakrslé druhy z Královských a Klokanových ostrovů nyní vyhynuly.

Možná pochází z arabského slova pro velkého ptáka a později jej první portugalští objevitelé přenesli na kasuáry ve východní Indonésii. Emu se staly méně zoologickou kuriozitou a více komoditou a jejich výhody, jako je hubení škůdců, zdobení vajec a domácí mazlíčci, byly náležitě využívány. Protože emu tak dobře vycházejí s mulami, voly, jehňaty a dalšími hospodářskými savci, se kterými byli chováni, farmáři tento zvyk využívali ke zlepšení bezpečnosti svých hospodářských zvířat. Bohužel ne všechna emu to dělala.

Emu lze zakoupit online, ať už jde o vejce, mláďata emu, mláďata nebo chovná dospělá jedince. Nejběžnější metodou je nákup násadových vajec a mláďat – potřebují se okamžitě aklimatizovat na nové prostředí, zejména pokud je chováte s jinými savci. Mějte na paměti, že emu jsou obvykle přepravována přepravní společností, aby byla zajištěna jejich náležitá bezpečnost. Pokud jsou tedy náklady na dopravu příliš vysoké, možná budete muset hledat v okolí.

Samice kladou velká tmavě zelená nebo smaragdově zelená vejce, větší než slepičí vejce, do velkých hnízd na zemi. Samec inkubuje vejce asi osm týdnů, tedy asi 60 dní, což je inkubační doba. Samec nepije, nekrmí se, nevyprázdní ani neopouští hnízdo, dokud se vejce líhnou. Kdykoli se emu cítí ohrožen, zatřepe ocasními pery, aby odradil predátory.

V současné době se pečovatelé alespoň obávají o emu, pokud jde o jejich stav v ochraně, protože emu mají mezi ptáky na světě stabilní populaci. Když se emu cítí ohroženi, tento nelétavý druh ptáka vydává hlasitý volání, které se zesiluje. Po přečtení všeho o stravě emu by vás mohlo zajímat také, co jedí volavky a co kachny?

Co jedí mláďata emu?

Stejně jako u monogastrických zvířat se trávicí trakt emu skládá převážně z tenkého střeva. Ve volné přírodě se emu a nandu živí ovocem a semeny; kompletní strava pro krysy je vhodnější než ručně připravovaná strava. Kukuřice, jablka, vojtěškové granule, sladké krmivo pro koně, zelenina a řepa jsou dobrými doplňky. Emu jsou všežravci, protože se živí širokou škálou rostlin a hmyzu. Díky své přizpůsobivé stravě se poměrně snadno chovají na farmách a jako společníci.

Emu také milují jídlo, protože tito nelétaví ptáci potřebují hodně potravy, aby si udrželi zdravé tělo i mysl. Mláďata emu ve věku od nula do osmi týdnů by měla dostávat tolik potravy, kolik chtějí. Měla by být schopna jíst mnohokrát denně. Vaše mláďata nebudou potřebovat více než 32 g potravy denně, pokud jim budete podávat správně vyváženou stravu.

Většina farmářů volí pro svá zvířata ve věku od dvou do čtrnácti let jiný typ krmiva. Nově vylíhnutá kuřata při této dietě konzumují méně potravy a vody. Díky zvýšenému obsahu bílkovin jsou jejich nutriční potřeby uspokojovány rychleji a jejich denní příjem se snižuje na přibližně 14 g. Většina farem se rozhodne posílat emu do venkovních výkrmen ve věku od 32 do 900 měsíců. Byla také přesunuta do nového podpůrného pásu.

Přečtěte si více
Recept na kysané zelí s fotografiemi, recept na klasické kysané zelí krok za krokem, recept na vynikající domácí kysané zelí na zimu

Jaké je oblíbené jídlo emu?

Emu jsou všežravci, což znamená, že se živí jak flórou, tak faunou. Pasou se na ořeších, ostružinách, zelené trávě a květinách, ale zřídka jedí listy. Tito ptáci aktivně vyhledávají larvy, štíry, hmyz, cvrčky, pavoukovce, brouky a další malá zvířata.

Emu mohou lovit drobné tvory, jako jsou plazi, hadi a hlodavci. Samci si v rámci přípravy na období páření vytvářejí a ukládají tukové zásoby, které jim pomáhají přežít období hnízdění. Většinu stravy emu ve volné přírodě tvoří ovoce, pyl, různé rostliny, sazenice, květiny a bezobratlí, jako jsou larvy a brouci. V závislosti na prostředí, jejich obydlí a počasí může být krmení domestikovaného emu o něco náročnější.

V některých částech Floridy se v lednu a únoru občas vyskytují mrazy, což má za následek řídkou vegetaci v těchto měsících. Pastýři v těchto měsících krmí běžně dostupným „hmyzem“, jako jsou dehydrované larvy, vojtěškové granule, ovoce, palmové listy a melouny, protože larvy a brouci se v tomto období roku těžko shánějí. Každý emu má své oblíbené krmivo, takže je přirozené krmit ho trochou všeho, aby se ujistil, že všechno sní správně.

Jejich základní strava se skládá z velkých, energeticky bohatých mikrokusů suchého krmiva pro psy, celých zrnných drobenek určených pro krůty, labutě, vodní ptactvo a prakticky jakýkoli domestikovaný divoký pták a profesionálního, včasného a efektivního způsobu krmení granulemi.

Kolik emu sní?

Emu potřebují vysoce kvalitní stravu sestavenou speciálně pro ně, s obsahem vlákniny necelých sedm procent, ideálně necelých pět procent. Průměrný dospělý emu zkonzumuje denně 24 g mletého nebo lyofilizovaného krmiva. Pokud by se jim dovolilo pást se celý den a mít neustále k dispozici krmivo, konzumovali by ho málo.

Dospělý pták měří asi dva metry a váží 132,2 kg. Jejich nohy mají méně kostí. Jejich chodidla mají tři prsty. Mají dlouhé nohy a šupinatou kůži, což jim umožňuje přizpůsobit se tvrdé a suché půdě. Přirozená strava emu se skládá z hmyzu, jemných listů rostlin a píce. Konzumuje také různé čerstvé potraviny, jako je řepa, melouny a guava. Během období rozmnožování, kdy se samec může postit, je samice větší z nich dvou. Vzhledem k tomu, že krmivo pro samice tvoří 60–60 % celkových výrobních nákladů, nejlevnější strava zvýší zisky překrmováním. Strava pro chovnou populaci emu za rok na komerčních farmách se pohybovala v rozmezí od 70 do 868 kg, přičemž průměrné rozmezí stravy pro populaci emu je 1393 kg.

Co jedí divoké emu?

Emu ve volné přírodě snědí každý den tolik potravy, kolik najdou, nebo dokud nejsou příliš sytí, aby se najedli dalšího jídla.

Otec mláďat emu vylíhnutých ve volné přírodě je bude inkubovat a starat se o ně. I v nejteplejších dnech jsou tito tvorové odolní vůči teplu a shánějí si potravu. Jako mláďata emu jedí cokoli chutného, co se jim vejde do zobáku. Patří sem hmyz, semena a veškerá rostlinná hmota.

Přečtěte si více
Jak čerpat novou studnu po kopání a pravidla pro čerpání různých typů studní | Jasný prsten

Dospělí emu se ve volném prostranství živí pastvinami, ořechy, lesním ovocem, zeleninou, bezobratlými a dokonce i drobnými živočichy, se kterými se setkávají ve svém přirozeném prostředí, aby uspokojili své nutriční potřeby. Malé kamínky polykají, aby pomohly strávit mnoho z těchto drsnějších nebo tvrdších potravin.

Jaká semena jedí emu?

Krmivo pro emu pro domácí mazlíčky a zvířata se skládá z mnoha složek, zejména obilovin a dalších různých druhů semen. Obecně platí, že emu nejsou vybíraví, pokud jde o krmení semeny, a rádi jedí všechna semena, která jim jsou předložena. Pokud jde o divoké emu, i ty sežerou jakákoli semena, která najdou v jejich okolí.

Emu si také rádi klují různé druhy ořechů. Dává přednost větším semenům, která snadno spolknou svými mohutnými zobáky. Oblíbenou potravou emu jsou kukuřice, semena heřmánku, semena trav, rostliny, zejména různé dřeviny, a další krmivo. Kameny a kameny, které polykají, pomáhají rozbít tvrdou slupku semen, což jim umožňuje je rychleji strávit.

Emu jsou zajímavá zvířata, která jsou skvělými domácími mazlíčky. Jsou to velmi zdravá zvířata a maso, které produkují, se kvůli nízkému obsahu tuku nazývá zdravým masem. Emu mohou být nebezpečná, ale pokud jim rozumíte a správně je krmíte, můžete snadno odchovat zdravější a silnější emu. Pokud rozumíte jejich komplexním stravovacím požadavkům, je o ně poměrně snadné pečovat. Jsou to nadšení jedlíci, kteří snědí téměř cokoli, co jim nabídnete.

Čím krmit emu?

Emu mají v zajetí stálý a opakovatelný režim pití a příjmu potravy a tento režim je udržuje výrazně zdravější a silnější. Mezi potraviny, kterými byste měli tyto všežravce krmit, patří hmyz, semena, ovoce, divoké květiny, řasy, mořské řasy, malá zvířata a tráva.

Nejsou vybíraví jedlíci a ochutnají téměř cokoli, co jim přijde do cesty. Emu se živí převážně rostlinami. Pravidelně se pohybují po okolí a hledají vodu a potravu, zejména s měnícími se ročními obdobími.

V každé fázi svého vývoje jsou emu krmeni specifickou stravou podobnou stravě drůbeže, s přídavkem zemědělských lilií a dalších krmiv. Existují různé doplňky stravy, které byste měli svým emu poskytovat, aby zůstaly zdravé.

Živiny jako vápník, vitamín A, D3, komplex skupiny B a různé další minerály by měly být podávány ve formě sirupu, aby se podpořilo trávení. Ve střevech se bílkoviny z potravy štěpí na své jednotlivé aminokyseliny, které se poté uvolňují do krevního oběhu a využívají se pro vývoj svalů. V důsledku toho je potřeba emu na bílkoviny ve skutečnosti potřebou aminokyselin, přičemž určujícím faktorem je obsah kyseliny glutamové v potravě. Existuje více než 20 aminokyselin, z nichž asi 11 si emu nedokáže vyrobit, a proto musí být dodávány prostřednictvím potravy.

V Kidadlu jsme pečlivě sestavili spoustu zábavných rodinných faktů pro každého! Pokud se vám líbily naše tipy na to, co jedí emu, proč se nepodívat na to, co jedí kardinálové, nebo na fakta o emu.

Přečtěte si více
Oleandr: péče doma, fotografie, odrůdy, transplantace, choroby a škůdci květin

Copyright © 2022 Kidadl LLC. Všechna práva vyhrazena.

Emu, tyhle jsou úžasné vytvářenížijící v rozlehlosti Austrálie, představují celek svět záhad a zajímavá fakta. Pojďme se do toho ponořit jejich život, pojďme odhalit tajemství jejich výživu, dlouhověkost, místa bydlení a další jedinečné vlastnosti.

Přejděte na část, kterou potřebujete, kliknutím na příslušný odkaz:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button