Polní myš | adresář

Tlama je tupá, oči a uši jsou poměrně malé. Zadní srst je hrubá a krátká. Barva srsti je šedookrová, obvykle s rezavými tóny. Podél hřebene je jasný černý pruh. Ventrální plocha je našedlá. Na hrudi mezi předníma nohama není žádná skvrna ani pruh. 4 páry bradavek.
Lebka má relativně úzké pouzdro mozku. Hřebenovitá hrana podél okrajů interorbitální oblasti je vyvinuta a u stárnoucích jedinců často přechází z čelních kostí na přední okraje temenních kostí. Koronální sutura svírá tupý úhel, jehož vrchol směřuje dozadu nebo, jak je pozorováno mnohem častěji, poněkud klenutá, méně často přímka.
Maseterová deska maxilární kosti je nízká, její přední horní roh má zaoblený tvar a šířka ve střední části přesahuje přední výšku. Zadní okraje incizivních foramen téměř dosahují nebo dosahují úrovně předních zubů. Pterygoidní procesy palatinových kostí dosahují předních konců sluchových bubnů. Obvykle je přítomen suprakondylický foramen humeru. [2]
Biologie
Život Stanoviště je dáno geobotanickými podmínkami území, limitujícím faktorem je však vlhkost. Nejpočetnější populace je v severní části pohoří, v pásmu lesů, kde roční množství srážek je 500 – 700 mm. V lesních a stepních zónách (celkem méně než 500 srážek) se myši polní vyskytují mnohem méně a obývají nízké a vlhké biotopy. [1]
Nory jsou poměrně jednoduché a mělké, skládají se z jedné až dvou komor spojených s povrchem země dvěma až čtyřmi východy. Na podzim se jedinci myšice polní hromadí v kupkách sena, obytných budovách a sýpkách. [1]
V městských podmínkách obývá myš polní otevřené biotopy. Velikosti jednotlivých ploch jednotlivců dosahují několika desítek tisíc metrů čtverečních. Během sezónních přesunů mohou myši migrovat na vzdálenosti několika kilometrů.
Myši tohoto druhu jsou aktivní a často navštěvují skládky domácností a skládky odpadků. Městské podmínky s mozaikovou krajinou jsou příznivé pro život polních myší. Do domů a jiných budov se však dostávají jen zřídka. Někdy je lze nalézt na okraji města v suterénech obytných budov a skladů.
Je charakteristické, že v Moskvě je počet polních myší větší než ve venkovských oblastech moskevské oblasti. [6]
Reprodukce. Pohlavní zralost samic nastává ve třech měsících věku. U samců o něco později. Těhotenství trvá 22 dní. Počet mláďat ve vrhu je 3 – 8. Během vegetačního období mohou podle stanoviště vyprodukovat tři až pět potomků. [1] Rozmnožování je pozorováno pouze v teplé sezóně. Při zimním pobytu ve slámě se mláďata nelíhnou. [6]
Jídlo. Polní myš se živí plody, semeny, listy, stonky, bobulemi a kořeny různých rostlin. V její potravě převládá semenná potrava, ale polní myši jedí více zelené potravy než jiné druhy. Velkou část jídelníčku tvoří také hmyz. Ochotně se živí potravou, kterou najdou v lidských obydlích. [6]
Morfologicky příbuzné druhy
Morfologie (vzhled) je podobná asijské myšice lesní (Apodemus speciosus). Hlavní rozdíly: na zadní straně není černý pruh, ucho je delší (více než 13,5 mm), pokud je ucho ohnuté dopředu, dosahuje až k oku, v první smyčce druhého horního moláru je vnější tuberkulum . [5]
Kromě toho bylo popsáno 8 poddruhů, pět v Rusku:
- Apodemus agrarius agrarius – středně velký poddruh, barva svršku je tmavší, šedohnědá, černý hřbetní pruh široký. Distribuováno v jižních oblastech evropské části Ruska, západní a jižní Sibiře.
- Apodemus agrariusvolgensis – blízká předchozímu poddruhu, barva vrcholu je šedá. Distribuováno v oblasti Dolního Volhy.
- Apodemus agrariuskarelicus – poddruh menší než typický s rezavě šedým vrcholem, černý pruh na hřbetě je užší než typický. Distribuováno na severu evropské části Ruska na jih k šířce Voroněže.
- Apodemus agrariustianschanicus – střední část hřbetu podél černého pruhu je zbarvena poněkud bleději než zástupci typických forem. Ocas je delší. Distribuováno v Trans-Ili Alatau.
- Apodemus agrariusmantshuricus – větší než ostatní poddruhy, zbarvené s převahou kaštanových tónů. Distribuován na Dálném východě, Korejském poloostrově a severovýchodní Číně. [5]
Zeměpisné rozložení
Polní myš distribuován od západních hranic Ruska po střední Altaj. Na severu areál tohoto druhu hraničí s Leningradskou oblastí, na jihu s podhůřím severního Kavkazu. Kromě toho žijí myši polní na pobřeží Černého moře na Kavkaze, na jižním a středním Uralu, na severovýchodě Kazachstánu, na jižní Sibiři až po Irkutsk. Podél říčních údolí pronikají do stepní zóny. [1]
Škodlivost
Polní myš – škůdce zemědělských plodin, zejména obilí. Poškozuje obilí na polích a sýpkách. Zároveň se podílí na udržování ložisek různých infekčních onemocnění, zejména yersiniózy a pseudotuberkulózy. [6]
Pesticidy
Chemické pesticidy
Ruční zavádění do děr, jiných úkrytů, tubusů, návnadových boxů:
V soukromých farmách:
Rozložení hotových návnad v potravinářských podnicích a v každodenním životě:
Biologické pesticidy
Rozložení hotových návnad v potravinářských podnicích a v každodenním životě:
Kontrolní opatření: deratizační opatření
Hygienická a epidemiologická pohoda je dána úspěšnou realizací celého komplexu deratizačních opatření včetně organizačních, preventivních, deratizačních a hygienicko-výchovných opatření k potírání hlodavců.
Organizační činnost zahrnují soubor následujících opatření:
- správní;
- finanční a ekonomické;
- vědecké a metodologické;
- materiál.
Preventivní opatření jsou určeny k odstranění příznivých životních podmínek pro hlodavce a jejich hubení pomocí následujících opatření:
- inženýrské a technické, včetně použití různých zařízení, která automaticky zabraňují hlodavcům v přístupu do prostor a komunikací;
- sanitární a hygienické, včetně udržování čistoty v prostorách, sklepech a prostorách zařízení;
- agrotechnika a lesnictví, včetně opatření pro obdělávání lesů v rekreačních oblastech do stavu lesoparků a udržování těchto ploch ve stavu bez plevele, spadaného listí, odumřelých a usychajících stromů; Do stejné skupiny činností patří hluboká orba půdy na polích;
- preventivní deratizace včetně opatření k zamezení obnovy počtu hlodavců pomocí chemických a mechanických prostředků.
Úkolem realizace této skupiny činností jsou právnické osoby a jednotliví podnikatelé provozující konkrétní zařízení a okolní území.
Bojové aktivity se provádějí v obydlených oblastech, na zemědělských pozemcích, stejně jako v různých ohniscích infekčních chorob za účelem úplného vyčištění objektů od hlodavců a jsou redukovány na následující způsoby deratizace:
- fyzické, zahrnující použití mechanických zařízení, ultrazvukových zářičů, pastí na lepidlo, elektrických bariér k ničení hlodavců;
- chemický, při kterém se používají rodenticidy, rodenticidy se synergenty v různých formách a repelenty;
- biologické, včetně použití patogenní mikroflóry, parazitů a dravých zvířat k hubení hlodavců.
Tyto akce provádějí právnické osoby a fyzické osoby podnikatelé se speciálním školením. [3]
Při psaní článku byly navíc použity tyto zdroje: [7]
Hraboši, hraboši (Arvicolinae nebo Microtinae) jsou podčeleď hlodavců z čeledi křečkovitých. Zahrnuje hraboše, hraboše, lumíky a ondatry.
Hraboš obecný (Microtus arvalis) je druh hlodavce z rodu hrabošů šedých. Zvíře je malé velikosti; délka těla se pohybuje v rozmezí 9-14 cm. Hmotnost obvykle nepřesahuje 45 gramů. Ocas tvoří 30-40 % délky těla – až 49 milimetrů. Barva srsti na hřbetě se může pohybovat od světle hnědé až po tmavě šedohnědou, někdy s příměsí hnědo-rezavých tónů. Břicho je obvykle světlejší: špinavě šedé, někdy se žlutavě okrovým povlakem. Ocas je buď jednobarevný, nebo slabě dvoubarevný. Nejsvětleji zbarvení jsou hraboši ze středního pásma Ruska. Karyotyp má 46 chromozomů.

Hraboš je rozšířen v biocenózách a agrocenózách lesních, lesostepních a stepních zón kontinentální Evropy od atlantického pobřeží na západě až po mongolský Altaj na východě. Na severu se hranice areálu rozšíření táhne podél pobřeží Baltského moře, jižního Finska, jižní Karélie, Středního Uralu a západní Sibiře; na jihu podél Balkánu, pobřeží Černého moře, Krymu a severní Malé Asie. Vyskytuje se také na Kavkaze a v Zakavkazsku, v severním Kazachstánu, na jihovýchodě Střední Asie a v Mongolsku. Vyskytuje se také na Orknejských ostrovech.
Ve svém rozsáhlém areálu tíhne hraboš především do polních a lučních společenstev, dále do zemědělských pozemků, zeleninových zahrad, sadů a parků. Vyhýbá se hustým lesům, i když se vyskytuje na mýtinách, pasekách a okrajích lesů, v řídkých lesích, v říčních houštinách křovin a lesních pásech. Preferuje místa s dobře vyvinutým travnatým porostem. V jižní části svého areálu tíhne k vlhčím biotopům: nivní louky, rokle, říční údolí, i když se vyskytuje i v suchých stepních oblastech, na pevných píscích mimo pouště. V horách vystupuje do subalpínských a vysokohorských luk v nadmořské výšce 1800-3000 m n.m. Vyhýbá se oblastem vystaveným intenzivnímu antropogennímu tlaku a transformaci.
Za teplého počasí je aktivní hlavně za soumraku a v noci; v zimě je aktivní nepřetržitě, ale přerušovaně. Žije v rodinných sídlištích, obvykle sestávajících z 1–5 příbuzných samic a jejich potomků 3–4 generací. Parcely dospělých samců zaujímají 1200–1500 m² a pokrývají parcely několika samic. Ve svých sídlištích hrabou hrabači složitý systém nor a prošlapávají síť cest, které se v zimě mění ve sněhové chodby. Zvířata zřídka opouštějí cesty, což jim umožňuje rychlejší pohyb a snazší navigaci. Hloubka nor je malá, pouze 20–30 cm. Zvířata brání své území před cizími jedinci vlastních i jiných druhů hrabošů (včetně jejich usmrcování). V obdobích vysoké početnosti se v obilných polích a na jiných místech krmení často vytvářejí kolonie několika rodin.
Hraboš obecný se vyznačuje teritoriálním konzervatismem, ale v případě potřeby se může během sklizně a orání polí přesunout do jiných biotopů, včetně stohů, stohů, skladů zeleniny a sýpek a někdy i do lidských obytných budov. V zimě si dělá hnízda pod sněhem, upletená ze suché trávy.
Hraboš je typicky býložravý hlodavec, jehož strava zahrnuje širokou škálu potravin. Typické jsou sezónní změny ve stravě. V teplém období preferuje zelené části obilovin, hvězdnic a luštěnin; občas požírá měkkýše, hmyz a jejich larvy. V zimě ohlodává kůru keřů a stromů, včetně bobulí a plodů; požírá semena a podzemní části rostlin. Vytváří zásoby jídla až 3 kg.
Hraboš obecný se rozmnožuje po celé teplé období – od března-dubna do září-listopadu. V zimě obvykle bývá pauza, ale v uzavřených prostorách (kupky sena, stohy, hospodářské budovy) může při dostatku potravy v rozmnožování pokračovat. Během jedné reprodukční sezóny může samice vyprodukovat 2-4 mláďata, maximálně 7 ve středním pásu a až 10 na jihu areálu rozšíření. Březost trvá 16-24 dní. Ve vrhu je průměrně 5 mláďat, i když jejich počet může dosáhnout 15; mláďata váží 1-3,1 g. Mladí hraboši se osamostatňují 20. den života. Rozmnožovat se začínají ve 2. měsíci života. Někdy mladé samice zabřeznou již 13. den života a vyprodukují první mláďata ve 33 dnech.
Průměrná délka života je pouze 4,5 měsíce; do října většina hrabošů uhyne a mláďata z posledních vrhů přezimují a na jaře se začínají rozmnožovat. Hraboši jsou jedním z hlavních zdrojů potravy pro mnoho predátorů – sovy, poštolky, lasice, hranostaje, fretky, lišky a divočáky.
Hraboš obecný je rozšířený a početný druh, který se snadno přizpůsobuje lidské hospodářské činnosti a transformaci přírodní krajiny. Populace, stejně jako mnoho plodných zvířat, značně kolísá v závislosti na ročním období a roce. Typické jsou populační výbuchy, následované dlouhými depresemi. Obecně se fluktuace jeví jako 3- nebo 5letý cyklus. V letech nejvyšší hustoty populace může hustota populace dosáhnout 2000 100 jedinců na hektar a v letech deprese klesá na XNUMX jedinců na hektar.
Patří k nejzávažnějším škůdcům zemědělství, zahradnictví a sadovnictví, zejména v letech masového rozmnožování. Škodí obilí a dalším plodinám na porostu i ve stozích, ohlodává kůru ovocných stromů a keřů. Je hlavním přirozeným přenašečem patogenů moru v Zakavkazsku, dále patogenů tularemie, leptospirózy, salmonelózy, toxoplazmózy a dalších nemocí nebezpečných pro člověka.
Ve stepích evropské části území bývalého SSSR, Kazachstánu a západní Sibiře je hraboš obecný velmi početný, má zde velký význam jako škůdce zemědělství, zejména obilovin. Ve stepním pásmu jižní Sibiře na východ až po střední Amur má hraboš společenkový stejný význam. Lemming stepní žije všude v převážně sušších travnatých a pelyňkových stepích od jižní Ukrajiny na východ až po Jenisej. Podobné podmínky obývá hraboš obecný, vyskytující se na jižní Ukrajině, ve stepích Krymu, severního Kavkazu a místy i v Kazachstánu, a také hraboš krtek obecný. Hraboš zemní je typický pro doubravy Ukrajiny. Kromě toho se hraboš rudý vyskytuje všude v ostrovních lesích evropské části území bývalého SSSR.
Typickými a nejpočetnějšími obyvateli altajské tajgy jsou zástupci řádu hlodavců, mezi nimiž početně převažují hraboši lesní. Kromě tajgových druhů – hraboše rudonohého (Clethrionomys rutilus) a hraboše červenošedého (C. rufocanus) se zde vyskytuje i hraboš říční (C. glareolus) a několik zástupců rodu hrabošů šedých – hraboš kořenový (Microtus oeconomus), hraboš tmavý (M. argestis) a hraboš obecný (M. arvalis). Na březích řek a jezer se často vyskytuje hraboš vodní (Arvicola terrestris), v tmavé jehličnaté tajze je poměrně běžný lumík lesní (Myopus shisticolor) a v oblasti goltsy a horských luk se vyskytuje několik druhů hrabošů horských – hraboš ušatý (Alticola argentatus) a hraboš plochohlavý (A. strelzowi).

Mezi několika druhy myší vyniká jako aktivní konzument cedrových semen myš lesní (Apodemus peninsulae); v otevřených biotopech je běžná myš polní (A. agrarius); myš malá (Micromys minutus) a myš lesní (Sicista betulina) jsou vzácnější; poměrně běžná je skupina hrabošů šedých: hraboš tundrařský (M. oeconomus), hraboš tmavý (M. argestis), hraboš obecný (M. arvalis) a hraboš úzkohlavý (M. gregalis). V obydlených oblastech byly zaznamenány šedé krysy (Rattus norvegicus); ojediněle se vyskytovala myš domácí.
Hraboš obecný se vyskytuje v lesostepních částech západní Sibiře. Hraboši úzkohlaví a vodní se vyskytují podél koryt řek a břehů Katunské rezervace. Z hlodavců charakteristických pro pohoří Altaj jsou lesní myš evropská a asijská, hraboš Strelcovův a Vinogradovův.
V horách Altajských hor a přilehlých pohořích Mongolska, stejně jako v Tarbagataji a Kazašské vysočině (Karagandská oblast a jižní část Pavlodaru) se běžně vyskytuje hraboš plochohlavý (Alticola strelzowi). Je to malé zvíře s poměrně dlouhým, hustě pýřitým ocasem. Délka těla je 110-125 mm, ocas 33-62 mm. Srst je velmi nadýchaná, vousy jsou dlouhé, až 4 centimetry. Uši jsou poměrně velké, u kořene široké, zaoblené, na konci ocasu je úzký chomáč protáhlých chlupů.

Lebka tohoto druhu hraboše je neobvykle široká a zploštělá; výška mozkovny je přibližně 2krát menší než její šířka. 3. horní stolička má obvykle 5 výrazných úhlů na každé straně; přední vnější trojúhelník je malý a má široké spojení s přední kličkou; stoličky s kličkami nataženými v podélném směru. Barva horní části těla je popelavě šedá, s načernalými drobnými vlnkami a s větším či menším rozvojem hnědých tónů. Břicho je bělavě šedé. Ocas je bílý nebo nažloutlý, někdy slabě dvoubarevný. Srst hraboše plocholebého je poměrně dlouhá a nadýchaná.
Vyznačuje se dvěma typy biotopů: na Altaji se vyskytuje ve vysokohorských oblastech, drží se skalnatých rýžovin a útesů; v Kazašské vysočině žije na nízkých kopcích, na skalnatých místech, v těsné blízkosti typických stepních hlodavců (malý sysel, stepní pika a stepní lumík). V horách lze hraboše plochohlavého často pozorovat i ve dne. Stejně jako ostatní vysokohorští hraboši sbírá zásoby trávy mezi kameny a ve skalních puklinách. Než vstoupí do hrabošových obydlí, zvířata často shromažďují pod kameny velké hromady suti.
Hraboš bělohlavý žije převážně na vlhkých místech: na březích nádrží, v kopcovitých bažinách, v pobřežních houštinách vrb a jiných keřů, na loukách atd. Nory jsou relativně jednoduché, hnízdní komora se nachází v hloubce o 10-15 centimetrů méně, obvykle pod hromadou zryté zeminy; v blízkosti hnízdní komory se nacházejí 1-2 zásobárny propojené s hnízdní komorou krátkými chodbami; z hnízdní komory se také odbočuje několik krátkých chodeb vedoucích na povrch. Na podzim jsou zásobárny hraboše bělohlavého zaplněny různými kořeny; hmotnost zásob v jedné noře je 5-10 kilogramů. V zimě si hraboš prořezává chodby pod sněhem a téměř nikdy nevychází na povrch. Živí se zelenými částmi různých bylin (mochna, obiloviny) a polokeřů (pelyň). V létě a na podzim shromažďuje značné zásoby speciálně sušeného sena, které ukrývá ve štěrbinách, výklencích a pod kameny. Ve štěrbinách skal si staví dlouhé stěny z malých kamenů, které upevňuje výkaly a močí smíchanou s hlínou. V zubech nosí kameny o hmotnosti až 15 gramů.
Hraboš plochohlavý obvykle žije v koloniích, vede denní způsob života a nejaktivnější je za denních hodin. Je velmi pohyblivý a aktivní, někdy utíká za potravou stovky metrů od své nory. Může vyskočit až 50 centimetrů na délku a 40 centimetrů na výšku. Šplhá po keřích a dokonce i po stromech. Přestávky v jeho nepřetržité přerušované aktivitě nastávají během horkých denních dob a deštivých dnů. Kameny, které se v zimě výrazně ochlazují, nutí zvířata stavět velká hnízda. Rozmnožování začíná v dubnu, samice rodí až tři vrhy za sezónu, se sedmi až jedenácti mláďaty v hnízdě. Poddruh: 1) A. s. strelzovi Kastschenko (1899) — barva srsti je relativně tmavá, šedá, s nahnědlým odstínem; biotop: Střední Altaj, Tarbagataj. 2) A. s. desertorum Kastschenko (1901) — podobný předchozímu, mírně světlejší zbarvení; biotop — Kazašská vysočina (Karagandská oblast). 3) A. s. depressus Ogn. (1944) — jařmové oblouky jsou méně rozmístěny než u předchozích forem, interorbitální prostor lebky je v zadní části znatelně zúžen, interorbitální část čelních kostí je ostře prohloubená; stanoviště — Čujská step (Jižní Altaj), Sajljugemský hřeben. Vzácný a málo známý druh. Hraboš plochohlavý je přirozeným přenašečem původce moru.
Při přípravě článku byly použity materiály z následujících článků: Savci SSSR; Průvodce geografem a cestovatelem, V.E. Flint, Yu.D. Chugunov, V.M. Smirin. Moskva, 1965; Hlodavci fauny SSSR, Moskva, 1952, materiály ze stránek: Wikipedie, stejně jako fotografie uživatelů stránek.
Všechny články o fauně Gorny Altaj