JAK SE NUTRIE ROZMNOŽUJE | – Hlavní farmářský portál – vše o podnikání v zemědělství. Farmářské fórum.
![]()
Při běžném krmení, údržbě a dobré péči se nutrie množí po celý rok. Na farmě nutrie VNIIOZ v roce 1968 bylo od každé feny odchováno v průměru 9,9 štěňat (4,7 v prvním vrhu a 5,2 ve druhém). Podobné ukazatele užitkovosti mladých zvířat z vrhu XNUMX samic byly pozorovány i v dalších letech. V podmínkách usedlosti chovu nutrií se zpravidla získávají minimálně dva vrhy za rok od dospělých samic.
V letech 1970-1973. Na farmě nutrie VNIIOZ bylo získáno 3898 štěňat, z toho 1859 štěňat v chladném období – od listopadu do května – tj. 48,2 %. Meziročně byl podíl mladých zvířat narozených v zimě 1970, 1971, 1972 50,5, 40,5 a 51,5 %.

Chov nutrií v klecích dává nejlepší výsledky při páření dospělých a mladých samic podle následujícího schématu. Dospělé samice, datum jejich posledního porodu je známé, jsou neustále drženy v samostatných klecích a jsou spojeny se samci v období lovu, jehož začátek se určuje podle zvláštního kalendáře přesazování (tab. 4).
4. KALENDÁŘ OPĚTOVNÉ VÝSADBY ŽENSKÝCH NUTRIÍ
Chov, nejcennější samci se používají ke krytí několika samic. Na farmě nutrií kožešinové farmy Vjatka oplodní chovní samci během roku až 15 samic, když se k nim přidají. Například v roce 1972 oplodnil perleťový samec č. 581 15 samic. V průběhu roku bylo získáno 86 štěňat od fen nakrytých tímto pejskem.
Všechny mladé samice, které dosáhly pohlavní dospělosti, jsou poprvé kryté samcem, když jsou chovány v malých skupinách. Následně, pokud je u nich palpací zjištěna březost, jsou umístěny do jednotlivých klecí. Poté, po prvním porodu, je samec přesazen podle kalendáře, stejně jako dospělé samice.
Při samostatném chovu je možné individuální krmení a péče o chovné nutrie. Březost samic přitom probíhá za lepších podmínek, je možné šířeji využít ty nejlepší samce pro pokrytí velkého počtu samic a je zajištěno vysoké procento samic ze dvou vrhů v kalendářním roce. K provedení páření podle náhradního kalendáře se samec umístí do klece umístěné ve středu klecí pro něj vybraných samic. Samice jsou umístěny se samci během říje. V této době se chovají neklidně, často se objevují ve výběhu, kňučí a někdy špatně přijímají potravu. Sousední samci také projevují neklid, pobíhají po výběhu a vydávají volající zvuky. U většiny žen jsou známky říje mírné. Proto jsou ve všech pochybných případech samice umístěny k samcům k testování.
Zdraví samci se snaží přikrýt každou samičku umístěnou vedle nich. Díky tomu je snadné určit přítomnost nebo nepřítomnost říje u samic. Pokud není říje, samice se brání, křičí a snaží se schovat v domě. V těchto případech je třeba zvířata posadit.
Během říje samice neklade odpor, flirtuje se samcem, kňučí. Po vícenásobném páření, ke kterému dochází přerušovaně, je samice oddělena od samce. Pokud je samec volný a samice nemá kojená štěňata a zvířata se po páření chovají přátelsky, lze samici ponechat v kleci samce několik hodin, někdy i celou noc.
Po opětovném natažení je samice oddělena od samce a ponechána sama. Datum nátěru je zaznamenáno v deníku a na šabloně na kleci.
Přítomnost říje u samic, jejichž předchozí datum porodu je zaznamenáno, lze nejsnáze zjistit na základě známé pravidelné frekvence říje u nutrií. Podle tohoto vzoru jsou samice umístěny se samci na krátkou dobu od prvního do třetího dne po porodu. V této době by se feny oddělené od malých štěňat neměly nechávat se samcem dlouho, protože jim mohou ztvrdnout mléčné žlázy, což často vede k mastitidě. Délka pobytu samice u samce by neměla přesáhnout 20-30 minut.
Další kontrola samic na přítomnost říje se provádí do týdne od 24. dne po prvním porodu. Pokud samice při druhém umístění samce přijme, je po 24 dnech opět umístěna se samcem na testování.
Během prvního a druhého poporodního říje je většina samic obvykle oplodněna. Aby bylo zajištěno včasné páření samic nutrie, u kterých je znám termín posledního porodu, doporučuje se sestavit kalendář očekávaných termínů přesazování samic (viz tabulka 4.) Přesazování se provádí v létě v ranních nebo večerních hodinách a uprostřed dne v zimě.
Mladé samice chované v klecích se doporučuje nejprve pářit se samci ve věku alespoň 5-6 měsíců. Při připouštění mladých samic k páření je nutné přihlížet nejen k jejich věku, ale také k jejich vývoji. V tomto věku by měli vážit alespoň 2,5-3 kg. Skupiny mladých samic k páření se připravují od okamžiku jiggingu, kdy samci sedí odděleně od samic, každý po 6-8 hlavách, v závislosti na konstrukci klece. V tomto případě je vhodné ponechat samice z vrhu v jedné skupině. Samice vybrané do skupiny by měly být co nejvíce podobné velikosti a hmotnosti. Poté, co dosáhnou 5-6 měsíců věku, jsou spárováni pro páření s jedním silnějším a starším samcem. Ty by měly být o 2-3 měsíce starší než samice. Na vzorníku buňky, kde je taková skupina umístěna, se provede odpovídající záznam s datem jejího vytvoření. Po 1,5 měsíci začínají mladé samice kontrolovat březost. Březí samice ze skupin jsou umístěny v jednotlivých klecích s domečky. Po prvním vyšetření se březí samice kontrolují a každých 15 dní odebírají ze skupin.
Pro kontroly a umístění se samcem je vyzvednuta samice. Zároveň mu sejměte hlavu speciální špachtlí nebo tyčí a vezměte zvíře za střed ocasu. Chycená nutrie se pohybuje vpřed a drží se prvního předmětu, na který narazí: sítě, zdi domu atd. V tomto okamžiku jsou její zadní nohy spolu s ocasem chyceny pravou rukou. Levou rukou, přinášející ji ze strany žaludku, vezmou zvíře pod podpaží a zvednou ho. Nutrie se v rukou chovají klidně. Ve všech případech, pro přenášení, kontrolu nebo jiné účely, se nutrie chytí ručně a poté se umístí do přenosné krabice nebo tašky. Na krátké vzdálenosti je lepší nutrii nosit v náručí.
Pokusy provedené na farmě VNIIOZ ukázaly, že při dodržení stanoveného způsobu výběru samic jsou téměř všechny oplodněny do 3 měsíců. Těhotenství u nutrie se snadno a přesně zjistí palpací dutiny břišní. V tomto případě je samice zvednuta, nechá se opřít předními tlapkami o víko domku, zadní tlapky se uvolní a při držení zvířete za ocas se opatrnými uchopovacími pohyby sonduje břišní dutina, počínaje od poslední žebra a pohyb ruky směrem k ocasu.
U samice s březostí 45-50 dnů lze snadno cítit poměrně velká (velikost vlašského ořechu) prokluzující embrya mezi prsty. Pohmat a vyšetření samici neublíží, i když se tak děje v posledním měsíci březosti nebo v předvečer porodu.
Ukazatelem březosti samice je i výrazný nárůst její živé hmotnosti. U dospělé samice se během posledních dvou měsíců březosti zvyšuje o 1-1,5 kg. Na konci třetího a čtvrtého měsíce, zvláště u březích samic, je snadné určit březost podle vzhledu.
Pokud pomocí metody přesazení zůstane několik samic po dobu čtyř měsíců, umístí se do skupinového výběhu spolu s osvědčeným dospělým samcem. 3-4 samice přibližně stejné hmotnosti, věku a velikosti jsou umístěny s jedním samcem současně. Zpočátku je nutné zvířata pečlivě sledovat, urychleně identifikovat samice, které začínají hubnout a jsou utlačovány jinými zvířaty. Taková zvířata podléhají jiggingu.
Příznivci chovu nutrií někdy praktikují tzv. rodinnou metodu chovu nutrií. V tomto případě jsou obvykle 3-4 samice neustále drženy v jedné kleci spolu s jedním speciálně vybraným samcem. Ve stejné kleci zároveň probíhá oplození samic, březost a odchov sajících mláďat. Musíme se starat jen o včasné umístění štěňat a odchov v jiných klecích. Tento způsob chovu je třeba používat opatrně. Je důležité dovedně vybrat samce, který by se o mláďata a samice ochotně staral; ženy by mezi sebou neměly bojovat.
Péče o březí samice spočívá v pravidelném a správném krmení, udržování čistoty ve výbězích a domech a klidné, rovnoměrné manipulaci se zvířaty.
V teplé sezóně musí být březí samice dobře zásobeny vodou a v chladných obdobích – kvalitním šťavnatým krmivem, čistým ledem nebo sněhem. Jak ukazují zkušenosti některých farem a jednotlivých nadšenců do výživy, při porušování podmínek krmení, údržby a špatné péče se může stát, že po nějaké době se některá ze samic s již dříve zjištěnou březostí ukáže jako prázdná v důsledku potratu. nebo resorpce embryí.
Několik dní před porodem se samice vyčistí klec a vymění podestýlka v hnízdním oddělení domu. Při velkých mrazech se výběh klece přikryje slaměnou rohoží a do výběhu u východu z domu se dá trochu podestýlky.
Štěňata nutrie po narození sají samici. Po chvíli mláďata sežerou potravu a plavou, pokud je v kleci voda. Novorozená štěňata jsou málo citlivá na chlad a koupou se ve studené vodě bez škodlivých účinků.
Hnízdo porodní samice je nutné prohlédnout, vyměnit kontaminovanou podestýlku a odstranit porození, které samice ne vždy sežere. Počet štěňat a datum porodu musí být zaznamenány na šabloně a v deníku.
Mladé samice mají někdy při prvním porodu 1-2 mrtvá štěňata. To se stává častěji u fen s malými vrhy, ve kterých se některá štěňata rodí velmi velká, což ztěžuje porod. Fenka, pomáhající si při porodu, takové štěně poškodí svými zuby, jejichž stopy na mrtvole většinou zůstanou.
Pokud v jídelníčku březích fen chybí zvířecí, minerální nebo vitamínová krmiva nebo dojde k porušení chovatelských metod, štěňata se rodí slabá a umírají v prvních hodinách života. Při správném krmení, údržbě a péči samice nutrie rodí normálně a dobře vychovávají své početné potomky.
Pokud má samice málo mléka, je nutné umístit část jejích mláďat do malých stejně starých vrhů jiných samic. Pro přesazení se samice na 30-40 minut oddělí a štěně se umístí do hnízdního oddělení domu uprostřed štěňat ženské sestry. Obvykle fenka takové štěně dobře přijímá, což lze snadno určit podle tichého, často opakovaného mručení. Pokud fenka jeví známky úzkosti, je třeba štěně odstranit, jinak bude ukousáno k smrti. Případy, kdy fenka nepřijme umístěné štěně, jsou velmi vzácné a vysvětlují se nejčastěji nešikovným jednáním chovatele kožešin.
Pokud jsou štěňata neaktivní, jejich srst je rozcuchaná, je nutné zjistit přítomnost mléka u fenky. To se kontroluje pečlivým rozmrazováním. Vyšetření umožňuje dočasně odhalit onemocnění mléčných žláz u ženy. Pokud fenka není schopna nakrmit potomstvo a nejsou vhodné vrhy, krmí se štěňata z pipety 3-4x denně čerstvým mlékem od zdravé krávy. Pro sledování růstu a vývoje během období kojení se mladá zvířata selektivně váží.

Štěňata se od feny oddělují ve 45-60 dnech věku, což umožňuje fenečce lepší přípravu na páření. Krytí samice v prvním nebo druhém hárání podporuje příznivý vývoj březosti. Včasné umístění štěňat je racionální i v případě nemoci nebo vyčerpání sající feny. Při jiggingu jsou pavučiny tlapek a kyčlí štěňat označeny zářezy (obr. 10).
Rýže. 10. Klíč pro čtení značek nutrie
Značky usnadňují výběr nejlepších zvířat a vyhýbají se příbuzenskému křížení. Mladá zvířata stejného věku a velikosti jsou umístěna do klece najednou, 6-10 hlav najednou. Zvířata přidaná do skupiny později jsou pronásledována a zabíjena štěňaty jejich majitelů. V prvních dnech chovu odchovaných mláďat je nutné sledovat chování zvířat, odstraňovat zejména bojovná. Po celou dobu chovu v kleci jsou vypuštěná zvířata selektivně vážena a vyšetřována.
2-3 dny po uložení by všechna zvířata měla zkontrolovat záď, zda na ní nejsou nějaké stopy po kousnutí. Rány po kousnutí lze snadno nahmatat rukou.
- Nutrie je cenné kožešinové zvíře
- VŠEOBECNÉ INFORMACE O NUTRII
- AKLIMATIZACE NUTRIÍ
- OBSAH NUTRIÍ
- ČÍM KRMIT NUTRII
- JAK SE NUTRIE ROZMNOŽUJE
- DĚDINÁ BARVA VLASŮ
- HLAVNÍ NEMOCI NUTRIUM, JEJICH PREVENCE A LÉČBA
- ZPRACOVÁNÍ KŮŽE
- NEŘÁDKY
- TŘÍDĚNÍ
- CO ČTĚTE O NUTRII
- ‹ ČÍM KRMIT NUTRII
- Nahoru
- DĚDINÁ BARVA VLASŮ ›
- Verze pro tisk
- 22422 zobrazení
Nutrie je velký semi-vodní býložravý hlodavec. Původně se vyskytoval pouze v Jižní Americe, byl zavlečen do Severní Ameriky, Evropy, Asie a Afriky. Také známý jako nutrie nebo bažinný bobr.

Popis a původ druhu
První vědecký popis zvířete zanechal španělský kněz a přírodovědec Juan Ignacio Molina v roce 1782. Pojmenoval zvíře Mus coypus, a přisuzoval ji tedy rodu myší. V roce 1792 identifikoval skotský vědec Robert Kerr zvíře do rodu myocastor, tak se objevil moderní název Myocastor coypus. Souběžně s Kerrem dal tomuto zvířeti jméno francouzský přírodovědec Geoffroy Saint-Hilaire Myopotamus coypus, a tento název se někdy používá.
Po dlouhou dobu bylo zvíře jediným zástupcem čeledi Myocastoridae. Od roku 2017 jsou nutrie zařazeny do čeledi štětinatých potkanů Echimyidae Podle analýzy DNA je nejbližším příbuzným nutrie krysa malovaná z rodu Callistomys. Nutrie a malované stromové krysy sdílejí společného předka s dalšími 3 druhy – ostnatými krysami Proechimys, krysy s tlustými trny Hoplomys a obyčejné punares Thrichomys. Od roku 2017 je těchto 5 klanů sjednoceno do kmene Myocastorini jako součást rodiny Echimyidae

Jméno rodiny Myocastor vytvořený ze dvou starověkých řeckých slov – mûs, co znamená krysa nebo myš a Kástōr, což v překladu znamená bobr. Takže slovo Myocastor doslovně se překládá jako „bobr krysa“.
Slovo „nutria“ bylo vypůjčeno ze španělštiny a překládá se jako vydra. Zvíře se v Severní Americe, Asii a zemích SNS nazývá nutrie. Ve španělsky mluvících zemích nutrie obvykle označuje vydru, takže aby nedošlo k záměně, v Latinské Americe a některých částech Evropy se zvíře nazývá coypa. Název „coipu“ byl vypůjčen z araucanského jazyka domorodých obyvatel Chile a Argentiny.
Jak vypadá nutrie?

Zevně nutrie připomíná velkou krysu nebo malého bobra s krátkým ocasem. Zvíře má velmi hustou, podsaditou stavbu s krátkýma nohama. Hlava je mohutná s neúměrně malýma očima a ušima, tlama je tupá s dlouhými vousy. Dospělí váží od 4 do 9 kg. Délka těla je asi 40-60 cm, s ocasem od 30 do 45 cm.Zvíře může přibrat na váze až 16-17 kg, i když průměrná hmotnost zvířete se pohybuje od 4,5 do 7 kg.

Ochranná srst zvířete je hrubá a tvrdá, tmavě hnědé barvy, ale s hustou a jemnou šedou podsadou. Tlama má obvykle bílou skvrnu kolem úst a nosu. Zadní nohy zvířete jsou pokryty plovacími blány. Přední zuby jsou velmi velké a jasně žluté. Pysky se za řezáky těsně uzavírají, což umožňuje zvířeti hlodat stonky pod vodou, aniž by si nabíralo vodu do tlamy. Bradavky samic jsou umístěny velmi vysoko, takže mláďata mohou sát, zatímco matka je napůl ve vodě.
V čem se liší nutrie, ondatra a bobr?
Nutrie je často zaměňována s ondatra ondatra. Navenek jsou zvířata velmi podobná a obývají stejné pobřežní oblasti. Pižmoň je téměř 2x menší než nutrie a lépe snáší chladné podnebí. Pižmoň se od nutrie liší také ocasem. Ocas ondatry je zploštělý do stran, zatímco ocas nutrie je kulatý.

Nutrii lze také zaměnit za malého bobra, protože zvířata jsou vzhledově velmi podobná. Bobr je větší než nutrie a zvířata se liší i ocasem. Bobr má silný, plochý ocas ve tvaru vesla, nutrie má velký a poměrně tenký ocas.
Kde žije nutrie?
Zvířata žijí ve vodních plochách se slabými proudy nebo stojaté vody, milují bažinatá koryta řek, jezera s houštinami rákosí a rákosí a zarostlé bažiny. Nutrie žijí především ve sladkovodních bažinách, ale obývají i brakické bažiny a slané bažiny. Zvířata nevystupují nad 1 metrů nad mořem a nemají rádi husté lesy.

Nutrie pochází z jižní poloviny Jižní Ameriky, od Bolívie a jižní Brazílie po Patagonii. Zvířata byla zavlečena do Severní Ameriky, Asie, Evropy a Afriky. Většinou se zvířata dostávala do jiných regionů přes kožešinové farmy a poté úspěšně unikla do volné přírody.
Distribuce nutrií mimo Jižní Ameriku závisí na závažnosti chladného počasí v zimě. Nutrie jsou špatně adaptovány na mráz. V chladných zimách zvířata často dostávají omrzliny na ocas, což vede k infekci nebo smrti zvířete. V teplých zimách se nutrie přesouvají dále na sever. Během chladných zim dochází k vymírání místní populace ve Skandinávii, Rusku a v některých státech USA – Idaho, Montana, Nebraska.
Čím se živí nutrie?

Nutrie se živí rostlinnou potravou, denně sní asi 25 % své vlastní potravy. hmotnost. Zvířata jedí nadzemní stonky rostlin, pak často trhají zeminu, aby jedli kořeny a oddenky. Strava zvířete je založena na rákosí a orobinci. Méně často žere rákos, vodní kaštany, lekníny a jezírko. Občas, když je nedostatek rostlinné potravy, nutrie sežere pijavice a měkkýše.
Charakter a životní styl
Nutrie vede semi-vodní životní styl. Zvíře je vynikající plavec a potápěč a pod vodou vydrží až 10 minut. Nurie je aktivní hlavně v noci. Zvíře má výborný sluch, ale špatný zrak a čich. Navzdory vnější nemotornosti nutrie hbitě běhá, dělá malé skoky, ale rychle se vyčerpá.

Na rozdíl od bobrů, ondatry a dalších severských polovodních hlodavců jsou nutrie na zimu špatně adaptovány. Zvíře si neskladuje potravu na zimu a nestaví si úkryty proti chladu a predátorům. Když rybník zamrzne, zvíře zůstane bez jídla. Nutrie je velmi špatná v plavbě pod vodou. Pokud se zvíře ponoří pod led, s největší pravděpodobností zemře, aniž by našlo cestu zpět do ledové díry.
Coypus žije v malých skupinách do 15 jedinců. Skupinu tvoří několik samic, mláďat a samec. Mladí samci většinou žijí sami.

Na rozdíl od bobrů a ondatry vedou nutrie polokočovný způsob života a zůstávají na jednom místě, dokud je k dispozici potrava. Zvíře si hnízdí v hustých rákosových houštinách. Na strmých březích si zvíře buď hrabe díry, nebo obsazuje opuštěné doupě, které zanechal bobr, ondatra a další zvířata. Doupě nutrie lze snadno najít podle cest, které jsou kolem něj vyšlapané.
Reprodukce a mladí

Samci pohlavně dospívají ve 4 měsících, samice asi ve 3 měsících, ačkoli období dospívání u některých zvířat trvá až 9 měsíců. Samice rodí v hnízdech vystlaných trávou a mechem. Březost trvá asi 130 dní a ve vrhu se rodí 1 až 13 mláďat.
Mláďata nutrie se rodí dobře připravená na život, plně pokrytá srstí a s otevřenýma očima. Během několika hodin po narození malé nutrie požírá vegetaci spolu se svými rodiči. Samice krmí mláďata mlékem do 7-8 týdnů, poté odcházejí mláďata do samostatného života. Samice může znovu zabřeznout hned druhý den po narození potomka, takže nutrie často rodí 3x do roka.

Druhy nutrií
V současné době jsou oficiálně uznány 4 poddruhy nutrie v závislosti na stanovišti zvířete.
- M.c. bonariensis. Žije v severní Argentině, Bolívii, Paraguayi, Uruguayi, jižní Brazílii.
- M. c. nutrie. Stanoviště: střední Chile a Bolívie.
- M.c. melanops. Žije na ostrově Chiloe v jižním Chile.
- M. c. Santacruzae. Nalezeno pouze v Patagonii.
Nejrozšířenějším poddruhem je M.c. bonariensis, pocházející ze severní části svého areálu v Jižní Americe. Zástupci tohoto konkrétního poddruhu byli přivezeni do Evropy, Afriky, Asie a Severní Ameriky.
Chov nutrie doma
Kožešina s odstraněnými ochrannými chlupy je poměrně cenná. Od konce 8. a počátku 9. století se nutrie aktivně chovaly na farmách pro jejich kůži. Zvířata jsou chována v klecích s malou procházkou a bazénem s vodou, ve výbězích nebo na procházce u rybníka. Porážejí se přibližně ve věku XNUMX-XNUMX měsíců. Kromě standardní hnědé barvy jsou v zajetí chována zvířata jiných barev – bílá, černá, zlatá, béžová atd.
V posledních letech je maso zvířat považováno také za velmi žádané a v některých případech úspěšně nahrazuje krůtí nebo vepřové maso. Maso nutrie chutná trochu sladce a má mírnou vůni, ale chutné a docela jedlé. Textura je něco mezi králíkem a rybou. Maso je oproti králičí tučnější, šťavnatější a křehčí, takže z nutrie je výborný kebab.
Nutrie se snadno ochočí a lze ji chovat jako domácího mazlíčka, i když jsou méně oblíbené než fretky a činčily. Coypus jsou od přírody dost flegmatičtí a většinu času tráví jídlem. Zvířata spolupracují, a když jedí, můžete si je pohladit, ale obecně jsou docela nezávislá, takže je nebudete moci mazlit jako psa nebo kočku. Navzdory svému neškodnému vzhledu kousají nutrie velmi silně. Jizva po kousnutí nutriem vydrží celý život.
Jak dlouho žije nutrie?
V zajetí může zvíře žít až 6 let. Ve volné přírodě žijí zvířata mnohem kratší život. Přibližně 80 % nutrií nepřežije déle než 1 rok a pouze asi 15 % zvířat bude žít déle než 3 roky.

Přírodní nepřátelé
Ve volné přírodě nutrie, stejně jako ostatní býložravci, loví predátoři – vlci, jaguáři, pumy, leopardi, lišky a velcí hadi.
Populace a ochrana druhu

Nutrie za sebou zanechává „vyžrané skvrny“ – zóny téměř zcela bez vegetace, což narušuje životní prostředí pro ostatní živočichy žijící v bažinách a nádržích. Proto je v mnoha zemích nutrie považována za hlodavce škodlivého pro životní prostředí. lov, pro který je podporován. V Mezinárodní červené knize má nutrie status druhu nejméně znepokojeného. Zvíře je zařazeno na seznam 100 nejinvazivnějších druhů v Evropě. Dovoz zvířat na Nový Zéland je zakázán.
Ve Spojených státech zvířata od 1930. let XNUMX. století zničila tisíce hektarů mokřadů v jižních státech, přičemž zvláště vážně poškodila ekosystémy Louisiany a Marylandu. Na začátku XNUMX. století začaly úřady v rámci programu kontroly populace nutrií vyplácet odměny za zabitá zvířata.
Coypus se ve Velké Británii objevují od roku 1929 a podařilo se jim způsobit značné škody na přírodě východní Anglie. Od roku 1989 byla tato zvířata v Británii považována za zcela vyhubená, ale od roku 2012 se znovu objevila. Zvířata byla poprvé spatřena ve volné přírodě v Irsku v roce 2010 a do roku 2019 se dostala do Dublinu.
Zajímavá fakta o nutriích
- Nos nutrie má obturátorové svaly, které umožňují zvířeti při potápění uzavřít nosní dírky.
- U zdravého zvířete jsou přední řezáky jasně oranžové. Řezáky neustále rostou, takže se zuby zvířete neopotřebovávají.
- Střevo nutrie je 10-12krát delší než tělo. U dospělých nutrií trvá proces trávení potravy 60-70 hodin.
- Srst na břiše je mnohem delší a hustší než na hřbetě. To je nezbytné pro zlepšení tepelné izolace při častém vystavení vodě.
- Nutrie dobře zakořenila v Evropě, Asii a Severní Americe, ale v Africe se zvířatům stále daří špatně.
- Nutrie byla do SSSR přivezena v roce 1930 z Argentiny.












