Otazky

Africký pštros. Popis. Kde žije?

Africký pštros je považován za největšího ptáka na světě a jediného zástupce řádu Pštrosí (Ostrichidae), čeledi pštrosů, rodu Pštros. Pštros africký patří do třídy ptáků a podtřídy ptáků nadřádu běžci.

Od roku 1758 se za mezinárodní jméno pštrosa afrického považuje Struthio camelus, Linné.

Biologické jméno tohoto ptáka je doslovně přeloženo z řečtiny jako „velbloudí vrabec“.

Toto jméno vzniklo kvůli jeho charakteristickým rysům: pštros má stejně výrazné oči jako velbloud, s velkými řasami, stejně jako dvouprsté končetiny a prsní mozol. Ale s největší pravděpodobností začali srovnávat pštrosa s vrabcem kvůli jeho špatně vyvinutým křídlům.

popis

Je pštros pták nebo zvíře? Africký pštros je považován za jedinečného ptáka, který neumí létat a nemá kýl. Tento pták má na nohou pouze dva prsty, což je také jakousi výjimkou mezi ostatními zástupci zařazenými do třídy ptáků.

Pštrosi jsou největší ptáci na naší planetě. Průměrná výška dospělého dosahuje 2,7 m a hmotnost dosahuje 156 kg. Průměrná hmotnost pštrosa se však obvykle pohybuje kolem 50 kg. Za zmínku také stojí, že samci jsou mnohem větší než samice.

Kostra pštrosa je považována za nepneumatickou, jedinou výjimkou je femur. Konce stydkých kostí jsou srostlé a tvoří uzavřenou pánev, což je u jiných ptačích druhů také velmi neobvyklé.

Afričtí pštrosi se vyznačují hustou stavbou těla, vysoce protáhlým krkem, malou zploštělou hlavou, která končí hladkým, širokým a plochým zobákem. Na zobáku je měkký výrůstek zrohovatělé tkáně. Jednotlivci mají velké oči a horní víčko má dlouhé a husté řasy.

Jak již bylo zmíněno, těmto zástupcům třídy ptáků zcela chybí kýl. Hrudní kost afrických pštrosů je velmi špatně vyvinutá. Na jeho povrchu si také můžete všimnout holé oblasti silné kůže, což je prsní mozol. Tento mozol funguje jako opora, když pták leží na povrchu země.

Přední končetiny jsou nedostatečně vyvinutá křídla, z nichž každé má dva prsty zakončené ostrými drápy. Zadní část ptáka má dlouhé, silné, svalnaté nohy, které mají také dva prsty. Jeden z nich má jakési kopyto, které funguje jako opora při běhu.

Africký pštros má volné a kudrnaté peří. Peří je rozmístěno rovnoměrně po celém těle. Na hlavě, krku a nohou nejsou žádné peří, kůže v těchto oblastech je pokryta měkkým a krátkým peřím. Ptačí peří má primitivní strukturu: ostny k sobě téměř nepřilnou a netvoří vějíř. Africký pštros má velmi krásné peří a je jich docela hodně:

  • 16 setrvačníků prvního řádu,
  • 20 setrvačníků druhého řádu,
  • 50-60 kormidelníků.

Je velmi snadné rozeznat samce od samice. Peří dospělého samce je černé, s výjimkou ocasu a křídel, které jsou bílé. Samice jsou vzhledově nenápadnější. Jejich opeření je šedohnědé barvy a jejich křídla a ocas vypadají špinavě bílé.

Co jedí?

Pštrosa lze nazvat všežravým ptákem. Navzdory skutečnosti, že potrava mladých ptáků se skládá převážně z živočišné potravy, dospělí ptáci konzumují více vegetace. Jejich hlavní strava se skládá z:

  • Bylinky,
  • Útěky,
  • Semena rostlin,
  • Květiny,
  • Vaječníky,
  • Ovocný.
Přečtěte si více
Nebezpečná svoboda aneb proč ryby vyskakují z akvária a jak se tomu vyhnout

Dospělí pštrosi však neodmítají různé živé tvory:

  • Kobylky,
  • ještěrky,
  • Malí hlodavci,
  • Padaly v podobě nesnědené potravy od predátorů.

Ptáci nemají čím žvýkat potravu, takže ke zlepšení trávení používají písek, malé kamínky, ale i dřevěné třísky, úlomky plastu, kovu a dokonce i hřebíky. Stojí za zmínku, že jednotlivci mohou hladovět několik dní. Stejně jako velbloudi mohou tito jedinci žít dlouhou dobu bez vody. Zvířata budou mít dostatek tekutin, které konzumují ze zelené hmoty rostlin. Když mají pštrosi přístup k vodě, pijí hodně a rádi. Tito ptáci také rádi plavou s velkým potěšením.

Kde žijí pštrosi?

Kde žijí pštrosi a jaký je jejich způsob života? Tito ptáci žijí v Africe. Ptáci se snaží vyhýbat vlhkým lesům a preferují otevřené travnaté plochy nebo polopouště nacházející se severně a jižně od rovníkových lesů.

Zvířata zpravidla žijí ve skupinových rodinách, které tvoří dospělý samec, 4–5 samic a jejich potomstvo. Často počet jedné skupiny dosahuje 30 jedinců. Mláďata, která žijí na jihu areálu, žijí ve skupinách až 100 ptáků.

Afričtí pštrosi často sdílejí pastviny se stády antilop nebo zeber a zvířata a ptáci se k sobě chovají mírumilovně. Cestují spolu přes horké savany. Díky vysokému vzrůstu a skvělému vidění jsou ptáci schopni okamžitě zaznamenat přiblížení dravce a rychle utéct. Délka jednoho schodu je 4 m. Rychlost pštrosa dosahuje 70 km/h. Tato zvířata mohou náhle změnit směr svého pohybu, aniž by snížila rychlost. Mladá kuřata nejsou v rychlosti běhu prakticky horší než jejich rodiče. Ve věku jednoho měsíce jsou schopni dosáhnout rychlosti až 50 km/h.

Hlavní druhy pštrosů

Během pleistocénu a pliocénu bylo na planetě několik druhů těchto jedinců, kteří žili v západní a střední Asii, Indii a jižních oblastech východní Evropy. Nedostatek kontroly nad vyhlazováním pštrosů způsobil prudký pokles jejich populace. V současnosti jediný druh zahrnuje 4 poddruhy, které žijí pouze v Africe. Tyto přežívající poddruhy zahrnují následující:

  • BěžnýTento poddruh se vyznačuje lysinou na hlavě. Je to největší poddruh, dosahující výšky 2,7 m a hmotnosti až 156 kg. Končetiny a krk tohoto pštrosa jsou zbarveny jasně červeně. Skořápka ptačích vajec je pokryta tenkými paprsky pórů, které tvoří vzor připomínající hvězdu. Pštrosi běžní kdysi obývali území od Etiopie a Ugandy až po Alžírsko a Egypt. V současné době se tento poddruh vyskytuje pouze v několika afrických zemích: Kamerunu, Čadu, Senegalu a Středoafrické republice.
  • Masajské Tento poddruh žije ve východní Africe. Během období rozmnožování získávají krk a končetiny zvířete jasně červenou barvu. Za normálních okolností má peří na těchto částech těla růžový odstín.
  • SomálciTento poddruh je někdy považován za samostatný druh. Samci tohoto druhu mají na hlavě stejnou lysinu jako jedinci běžného poddruhu. Krk a končetiny se vyznačují šedomodrou barvou. Samice mají jasně hnědé peří. Tento druh žije v jižních oblastech Etiopie, v severovýchodní Keni a v Somálsku. Tento druh dává přednost životu samostatně nebo v párech.
  • Jižní. Tento poddruh se vyznačuje šedavým nádechem peří na krku a končetinách. Ptáci žijí v jihozápadní Africe. Tento poddruh lze nalézt v Namibii, Zambii, Zimbabwe, Angole a Botswaně.
Přečtěte si více
Oprava vibračního čerpadla je moje nová možnost, otevírám ji pro každého.

Zajímavá fakta

  • Pštrosí peří se často používají k výrobě vějířů, vějířů a ozdob na čelenky. Obliba pštrosího peří je tak velká, že Ročně se z Afriky vyveze asi 370 tun této suroviny,
  • V polovině 19. století se pštrosi začali využívat v zemědělství., který sehrál významnou roli v zachování populace ptáků. V současné době má pštrosí farmy více než 50 zemí světa, včetně zemí s chladným podnebím, jako je Švédsko. Hlavními cíli chovu ptáků jsou: zachování populace, získávání drahé kůže, peří a chutného masa, které chutná velmi podobně jako hovězí maso,
  • Peří pštrosů ve věku 2-3 let se netrhá, ale opatrně se odstřihuje. Tento postup se opakuje dvakrát ročně,
  • Dříve byli jako dopravní prostředek využíváni jednotlivci, jejich využití. Také jezdil na ptácích,
  • Při útěku před predátorem pštrosi často provádějí neobvyklý trik – pták padá na písek a natahuje krkTo vytváří dojem, že zvíře náhle zmizelo,
  • Další neobvyklou schopností ptáků je spolknout nepoživatelné předmětyV žaludku ptáka se často nacházejí různé věci: mince, hadry, klíče, kulky, kusy železa,
  • Můžete jezdit na ptákovi. Tato zvířata jsou schopna bez větších potíží unést dospělého.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button